Hartelijk welkom!
www.sypesteyn.nl
Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.
restaurant@opsypesteyn.nl (035-6228880)
Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.
Bedankt en veel leesplezier.
woensdag 6 oktober 2010
tuinwandeling boomvruchten en paddestoelen
Geschreven door onze vrijwilliger Joes Kloosterman, hulp van onze tuinvrouw Henny en tevens de rondleider van de tuinwandeling.
Herfstwandeling op zaterdag 2 oktober j.l. op Sypesteyn met een groot aantal gezellige en geïnteresseerde mensen, waaronder ook een paar vrijwilligers. Helaas is het aanbod van paddestoelen niet heel groot, maar de Vliegenzwam is in volle pracht aanwezig. Ook het Rodekoolzwammetje wordt door de mensen bewonderd om zijn kleur en schoonheid. Op het kolfveldje bij het kippenschuurtje kun je in de dode berken de Berkenzwam zien zitten. De Gekraagde aardster komt op verschillende plaatsen voor in het park. De paddestoel komt algemeen voor in de duinen. Daarbuiten is hij vrij zeldzaam. Voordat hij opengaat lijkt het een tulpenbol. Bij het opengaan zie je een stervorm met een kraag erin en als hij ouder is zijn de slippen helemaal naar onder gebogen. Regendruppels die op de zwam vallen zorgen er voor dat er steeds wat sporen vrijkomen en zo kan hij zich vermeerderen.
Ook de dassenburcht is uitgebreid bekeken.
Elke keer komt weer de vraag: waarom zitten er geen of weinig slakken in jullie Hosta's? Spuiten of strooien jullie?. Wij spuiten of strooien niets. Het geheim is eikenblad. Daar zit looizuur in en daar kunnen ze niet tegen. Eikenbladeren beschermen de Hosta's. Men was ook verbaasd over de geur van de Katsoeraboom (ook wel koekjes- of keukenboom genoemd). Hij geurt in de herfst naar gebrande suiker of vanille. De Ponsirusstruik kende eigenlijk niemand. Een struik met kleine geurende citroentjes die 10 graden onder nul overleeft. Een van onze gasten zag plotseling een ringslang door de slotgracht zwemmen. Zoiets zie je niet elke dag. Voor hem was het de eerste keer. De samengegroeide takken in de Parnotiopoort bij de Buxustuin deed menigeen verbazen. Vooral door de sterke constructie hiervan.
Paddestoelen die voorkomen in onze tuin: Gekraagde Aardster, Rodekoolzwam (Amethistzwam), Vliegenzwam, Honingzwam, Parasolzwam, Eekhoorntjesbrood, Peervormige stuifzwam, Parelstuifzwam, Berkenzwam, Kaalkopje, Judasoor.
Onze hoffotograaf Ben heeft weer fantastische foto's gemaakt. U kunt ze zien in de rechterkolom als diavoorstelling. Door op een foto te klikken, kunt u de afbeelding vergroten en zo nog beter bekijken.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten