Hartelijk welkom!



Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

vrijdag 29 oktober 2010

Knutselmiddag















Op woensdagmiddag 27 oktober j.l. was er een leuke knutselmiddag voor kinderen in de blauwe kelder van ons kasteel. Adri Westland-Veldhuijsen uit Weesp leerde de kinderen hoe ze met natuurlijke materialen, zoals dennenappels, wilgenbladeren, oranje lampionnetjes, zaden, zonnepitten, veertjes, e.d. ontzettend fraaie dingen konden maken. Zij schreef o.a. het boekje: "Creatief met natuurlijke materialen". Zowel de kinderen als de aanwezige ouders en grootouders hadden het prima naar hun zin. In de keuken werden ze verrast met limonade, chocomel, tumtummetjes en chips en natuurlijk mochten ze hun creaties mee naar huis nemen. Het was de eerste workshop in de blauwe kelder en zeker voor herhaling vatbaar. Echt leuk voor de kinderen!
(Foto's van Ben).

dinsdag 26 oktober 2010

Optreden Dutch Oboe Trio





Op zondag 24 oktober j.l. kwamen muziekliefhebbers naar onze Lage Zaal om te genieten van een concert gegeven door het Dutch Oboe Trio, een combinatie van 2 hobo's en een althobo. De drie gerenommeerde musici speelden muziek van Gordon Jacobs, Beethoven en Dvorak. Zowel de akoestiek als de sfeer was uitstekend en het spreekt vanzelf, dat de kwaliteit meer dan uitmuntend was, want de musici waren niet zomaar de eersten de besten. Gerard van Andel speelt hobo en althobo bij het Radio Filharmonisch Orkest en is docent op de muziekschool te Gouda. Ernest Rombout is solist bij gerenommeerde orkesten en ensembles in Europa, Japan en Amerika en maakte een cd met hoboconcerten van Mozart en Haydn. Hij geeft Masterclasses in heel Europa en Frank van Koten is winnaar van vele concoursen en van de Zilveren Vriendenkring van het Concertgebouw, van 1972 tot 2005 solohoboïst van het Radio Filharmonisch Orkest. Hij doet solistische optredens en cd-opnames met vele orkesten.
Wat mensen aansprak tijdens het concert op Sypesteyn was de uitvoerige exploitatie m.b.t. Beethoven en zijn "drive" om, middels composities, de hoboïsten tot een hoger niveau te brengen. Indrukwekkend!

vrijdag 22 oktober 2010

Roofvogels en Speellieden










Op zondag 17 oktober j.l. kwamen de valkeniers van Flying Free weer een wervelde show geven met hun roofvogels in de tuin van Sypesteyn. Met de Amerikaanse Woestijnbuizerd, de Amerikaanse Oehoe, het Schreeuwuiltje, de Siberische Valk en de Slechtvalk. Ook was er een Speelliedengroep gekomen: Die Goue Gale. Deze groep zong op authentieke wijze Oud-Hollandse, Oud-Franse, Oud-Spaanse en Latijnse liederen over heroïsche daden, over de liefde, trouw en ontrouw. De liederen waren vaak stichtelijk, maar soms ook ondeugend. De groep was gekleed in prachtige 14e eeuwse kleding.
Het was een leuke, druk bezochte middag. De muzikanten waren heel professioneel en hadden een leuke, op het publiek gerichte, afwisselende show. Precies passend bij het kasteel. Leuk om te beluisteren, maar ook om te zien. Er was veel belangstelling en er waren prijzende reacties: "Hoort bij het kasteel", "Midden in de roos".
De roofvogelshow was lekker ontspannen met een leuke uitleg en omgang met het publiek. Vooral de kinderen kwamen aan de beurt en werden betrokken bij het gebeuren. Ze hebben genoten en het publiek genoot daar weer van!
(De foto's zijn gemaakt door onze vrijwilliger Joop Zuiderwijk).

maandag 11 oktober 2010

Speciale maand voor kinderen!







De hele maand oktober staat in het teken van kinderactiveiten op Sypesteyn. Met o.a. knutselen, jeugdtheater, roofvogels, muziek en niet te vergeten Halloween. Voor het programma verwijs ik u graag naar onze site: www.sypesteyn.nl .
Zaterdag 10 oktober kwamen de eerste kinderen om in de fraai opgeknapte blauwe kelder te worden voorgelezen, de Hilversumse Boekhandel had een kraampje met geweldige kinderboeken en Joan Lichtenbelt hield een workshop beeldjes maken. De kinderen genoten! En het weer zat ook mee, zodat de deelnemers lekker in het zonnetje hun kunstwerkjes konden creëren. Het was, zoals Peter Op de Beek (directeur van Sypesteyn) het noemde: aangenaam gezellig.

donderdag 7 oktober 2010

Herfstcharmes




De herfst heeft zo zijn charmes. Zeker voor kinderen die onze tuin bezoeken en van de blaadjes, eikels, beukennootjes en alles wat ze verzamelen een mooie ketting kunnen rijgen of poppetjes maken. U kunt ook gewoon genieten van de kleurenpracht en de paddestoelen. Maar wat nog het leukste is: u mag alles wat op de grond ligt meenemen, dus ook de tamme kastanjes en walnoten! Deze zijn erg lekker om zo op te eten, maar wist u dat ze b.v. ook in een toetje fantastisch smaken? Hier een recept voor kastanjemuffins:
Muffins:
1 ei
120 ml melk
60 ml slaolie
200 gr fijngehakte gepelde tamme kastanjes
350 gr bloem
120 gr suiker
1tl bakpoeder
1/2 tl zout
Topping:
50 gr fijngehakte gepelde tamme kastanjes
hagelslag of stukjes chocola
Hulpmiddelen:
1 muffinblik voor 12 muffins of 12 muffinvormpjes
Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Beboter het blik (of sprayen). Klop het ei los en roer de melk, olie en de kastanjes erdoor. Klop de rest van de ingrediënten erdoor, maar niet te lang kloppen. De bloem hoeft niet perfect verdeeld te zijn. Lepel het beslag in de vormpjes. Elk vormpje mag maximaal 3/4 gevuld zijn. Doe op elke muffin wat gehakte kastanjes en chocola. Bak de muffins 20 tot 25 minuten tot een prikker schoon uit het midden van het cakeje komt. Haal ze dan zo snel mogelijk uit de bakvorm en laat ze helemaal afkoelen voor u ze opeet.

Dit recept kunt u ook maken met andere notensoorten b.v. beuekennootjes. Ook kunt u stukjes appel toevoegen of vanillesuiker. Wat u zelf lekker vind. Eet smakelijk!

woensdag 6 oktober 2010

tuinwandeling boomvruchten en paddestoelen








Geschreven door onze vrijwilliger Joes Kloosterman, hulp van onze tuinvrouw Henny en tevens de rondleider van de tuinwandeling.

Herfstwandeling op zaterdag 2 oktober j.l. op Sypesteyn met een groot aantal gezellige en geïnteresseerde mensen, waaronder ook een paar vrijwilligers. Helaas is het aanbod van paddestoelen niet heel groot, maar de Vliegenzwam is in volle pracht aanwezig. Ook het Rodekoolzwammetje wordt door de mensen bewonderd om zijn kleur en schoonheid. Op het kolfveldje bij het kippenschuurtje kun je in de dode berken de Berkenzwam zien zitten. De Gekraagde aardster komt op verschillende plaatsen voor in het park. De paddestoel komt algemeen voor in de duinen. Daarbuiten is hij vrij zeldzaam. Voordat hij opengaat lijkt het een tulpenbol. Bij het opengaan zie je een stervorm met een kraag erin en als hij ouder is zijn de slippen helemaal naar onder gebogen. Regendruppels die op de zwam vallen zorgen er voor dat er steeds wat sporen vrijkomen en zo kan hij zich vermeerderen.
Ook de dassenburcht is uitgebreid bekeken.
Elke keer komt weer de vraag: waarom zitten er geen of weinig slakken in jullie Hosta's? Spuiten of strooien jullie?. Wij spuiten of strooien niets. Het geheim is eikenblad. Daar zit looizuur in en daar kunnen ze niet tegen. Eikenbladeren beschermen de Hosta's. Men was ook verbaasd over de geur van de Katsoeraboom (ook wel koekjes- of keukenboom genoemd). Hij geurt in de herfst naar gebrande suiker of vanille. De Ponsirusstruik kende eigenlijk niemand. Een struik met kleine geurende citroentjes die 10 graden onder nul overleeft. Een van onze gasten zag plotseling een ringslang door de slotgracht zwemmen. Zoiets zie je niet elke dag. Voor hem was het de eerste keer. De samengegroeide takken in de Parnotiopoort bij de Buxustuin deed menigeen verbazen. Vooral door de sterke constructie hiervan.
Paddestoelen die voorkomen in onze tuin: Gekraagde Aardster, Rodekoolzwam (Amethistzwam), Vliegenzwam, Honingzwam, Parasolzwam, Eekhoorntjesbrood, Peervormige stuifzwam, Parelstuifzwam, Berkenzwam, Kaalkopje, Judasoor.

Onze hoffotograaf Ben heeft weer fantastische foto's gemaakt. U kunt ze zien in de rechterkolom als diavoorstelling. Door op een foto te klikken, kunt u de afbeelding vergroten en zo nog beter bekijken.

dinsdag 5 oktober 2010

Plastic Soep



Onze conservator Rik van Wegen schreef dit verslag n.a.v. de lezing van Jesse Goossens op Sypesteyn op 2 oktober j.l.

Het hergebruik van oude bouwmaterialen door de Jonkheer van Sypesteyn was de aanleiding om de kunstenaars van het beeldhouwerscollectief ABK te vragen aan de slag te gaan met het thema Re-Cycle. Harriët Verleun, één van de deelnemers aan de expositie, liet zich inspireren door het boek "Plastic Soep" van Jesse Goossens. Op zaterdag 2 oktober j.l. was Goossens zelf op Sypesteyn om te vertellen over de vervuiling van de wereld door giftige resten plastic.
Het feitenmateriaal is onthutsend. Grote hoeveelheden plastic afval verzamelen zich op bepaalde plaatsen in de oceanen. Slechts vier procent daarvan bevindt zich aan de oppervlakte. Door zeestromen concentreert het afval zich, maar toch ook weer niet. De magen van vogels en vissen, ook aan onze eigen Noordzeekust, blijken vol te zitten met stukjes plastic. De kleine stukjes plastic blijken bovendien allerlei giftige stoffen aan zich te binden, die dier en uiteindelijk de mens binnenkrijgen. Goossens legt uit dat de vervuiling hormonale stoffen nabootst, waadoor er relatief steeds meer vrouwelijke ijsberen worden geboren.
Het lijkt een wonder dat deze vrouw zelf zo monter blijft. De Plastic Soup Foundation boekt successen in de strijd voor betere regelgeving en bewustwording. Zo groot is haar vertrouwen in de toekomst, dat de schrijfster zelf twee prachtige kinderen op de werled heeft gezet, meisjes .............

High tea in de boomgaard




Op zaterdag 25 september j.l. vond er een high tea plaats in onze boomgaard. Het was spannend of we het wel droog zouden houden, want 's ochtends was het weer nog verschrikkelijk! Met regen- en hagelbuien. Maar om 14.00 uur klaarde de lucht een beetje op. Met man en macht werden alle tafelkleden, servies, bestek, theepotten, e.d. naar de boomgaard gebracht. De tafels stonden al klaar en hoefden alleen maar afgedroogd te worden. Daarna werden de lekkere hapjes en thee en koffie geserveerd. Er waren ook kinderen aanwezig, waarvoor we speciale snoepschaaltje gemaakt hadden. Bovendien hadden ze de ruimte om even lekker met een bal te spelen. Op een door het gezelschap meegebracht speelkleed konden de allerkleinsten spelen. En gelukkig bleef het, op een paar druppels na, droog. Het werd een fantastische dag voor de familie.