Hartelijk welkom!



Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

woensdag 8 maart 2017

Gezichten van de Gouden eeuw. Portretten van Jan van Ravesteyn

Tekst en foto's: Graham Pascoe

Op 28 februari 2017 bezocht een groep vrijwilligers, samen met directeur Huib Tijssens en conservator Rik van Wegen de tentoonstelling "Gezichten van de Gouden Eeuw. Portretten van Jan Van Ravensteyn" in het Haags Historisch Museum. Jan Van Ravensteyn was in de 17e eeuw een vermaard portrettist, navolger van Michiel Van Mierevelt en gaf zelf les aan bekende schilders zoals Adriaen Hanneman en anderen. Na zijn inschrijving in het Haagse Sint-Lucasgilde in 1598 bleef hij in Den Haag waar hij een succesvolle loopbaan volbracht.

Onderdeel van de tentoonstelling in het Haags Historisch Museum waren twee portretten van zijn hand uitgeleend door Kasteel-Museum Sypesteyn: Jacob van der Does en Beatrix van Sypesteyn, geschilderd in 1615, vroeg in zijn carrière. Die uitleen was de aanleiding voor het bezoek door de groep vrijwilligers. Hieronder volgt een fotoreportage van dat bezoek.

Introductie (met beloofd bruggetje naar Van Ravensteyn)

Zicht op Den Haag (met ooievaar) door Jan Van Ravensteyn

Een bekend portret van Johan de Witt, met relikwieën in de niche erachter

Schutterszaal met o.a. een zelfportret van Van Ravensteyn

Hier is Jan Van Ravensteyn, 1616

De officieren van het Oranjevendel verlaten het stadhuis aan de Groenmarkt

Kijkend naar een magistraatsportret, geschilderd kort voor de zuiveringen ingesteld door Prins Maurits

Naast schilderijen waren enige andere attributen te zien, o.a. een glas met schuttersembleem

De magistraat van Den Haag ontvangst de officieren van de schutterij op de Sint Sebastiaansdoelen, 1618

Eindelijk waren "onze" (van Kasteel-Museum Sypesteyn) te zien

De gids geeft zijn visie op de portretten

"Onze" portretten: Jacob van der Does en Beatrix van Sypesteyn, 1615

Meer Van Ravensteyns staan opgesteld

Een kopie door Van Ravensteyn van een Van Mierevelt (portret van Prins Frederik Hendrik)
Portret van Van Ravensteyn door Anton van Dijk

Voor de liefhebbers - z'n genealogie

Ook buiten was kunst te zien

"Bonus" Hugo de Groot op zestienjarige leeftijd door Jan Van Ravensteyn, 1599. Het vroegst bekende portret door Van Ravensteyn










Na afloop ging een deel van de groep het Mauritshuis bezoeken. Daar wachtte een interessant echtpaar.....


De oom en tante van Maria van der Horn, echtgenote van C.A. (I) van Sypesteyn. Dit zijn Jacob Olycan en Aletta Haneman geschilderd door Frans Hals in 1625. De Olycan familie (waartoe Maria van der Horn ook behoorde) waren grote opdrachtgevers van Frans Hals (meer dan 17 portretten). Een aantal van de familieportretten waren bezit van Maria. Echter na de moord op haar echtgenoot in 1673 heeft ze de meeste verkocht. Hierna raakte de portretten verspreid: nu hangen haar ouders in het Museum van Soa Paulo, één portret van haar opa hangt in het Ringling Museum in de V.S., een ander portret van hem (ook door Frans Hals) staat in het Frans Hals Museum. Het Rijksmuseum heeft één van de portretten van haar oma, het andere is in particulier bezit. En haar oom en tante zijn in het Mauritshuis terecht gekomen. Helaas zijn ze geen van allen in Sypesteyn beland. Dus geen Frans Hals, maar wel er zijn in Kasteel-Museum Sypesteyn heel veel andere familieportretten te bewonderen die de Jonkheer van Sypesteyn zelf bij elkaar heeft gebracht voor zijn verzameling, waaronder de portretten van Van Ravensteyn.

Overigens, voor de genealogisten onder ons, Maria van Duren, een achterkleinkind van Jacob en Aletta, trouwde met Andries van Sypesteyn ("de moordenaar"), de zoon van Maria van der Horn. Hij was de vader van C.A. (IV) van Sypesteyn, die na de vlucht van zijn vader samen met zijn zuster door zijn grootouders aan moeders zijde werd verzorgd en later een succesvolle loopbaan had. Zijn zus Maria Machteld stierf op 22-jarige leeftijd.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten