Hartelijk welkom!



Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

vrijdag 6 oktober 2017

Sypesteyn, hét museum voor Hollands porselein

Foto's: Graham Pascoe
Tekst : met instemming van de redactie van de Nieuwsster, Weekblad voor Loosdrecht

Tot 29 oktober kunt u nog genieten van de tentoonstelling "Hollands Porselein op Sypesteyn, breekbare schoonheid uit de 18e eeuw" in Kasteel-Museum Sypesteyn. Na het symposium over dit onderwerp vrijdag 29 september jl. in de Sijpekerk wordt eens temeer duidelijk dat Loosdrecht beschikt over een bijzondere schat "wit goud".




Voor een goed gevulde Sijpekerk opende Huib Tijssens op 29 september jl. het symposium "Wat maakt Hollands porselein Hollands?". Voor de aankleding van het symposium zorgde Ariane Witkam weer voor een prachtig bloemstuk.
In het kader van een driejarenplan zal het Kasteel-Museum beter gepromoot worden, onder andere voor gasten uit Duitsland en België. De directeur voorzag zelfs een aanbouw aan het kasteel voor 2022.


De twee speerpunten van Sypesteyn, de historische tuin en het porselein, komen samen in één speerpunt, zei conservator Rik van Wegen, namelijk de persoon van Jonkheer van Sypesteyn. Dat Loosdrecht vanzelfsprekend wordt geassocieerd met het porselein is een proces, waarin deze tentoonstelling een eerste stap is. In 2018 komt er meer aandacht voor alle Hollandse porseleinfabrieken, hetgeen culmineert in 2019 in een expositie waarin de belangrijke rol van dominee De Mol naar voren komt.


Charlotte Jacob-Hanson belichtte de rol van de Franse kunstenaar Fidelle Duvivier, die tussen 1780-1784 talrijke afbeeldingen maakte voor de Loosdrechte porseleinfabriek.


In haar verhaal liet Constance Scholten zien dat de ware geschiedenis van het Haagse porselein van de vader en zoon Lyncker tevoorschijn komt aan de achterzijde en dat onder de ooievaars uit Den Haag menig koekoeksjong is te vinden.


Elvera Siemons vertelde over een porseleinen figuurtje uit Weesp, de Lente (ook in museum), gemaakt door Nicolas Gauron, die enige tijd in Weesp werkte. De kunsthistorica maakte een vergelijking tussen het beeldje en werk van Gauron uit Tournai. Een weinig bekende maar interessante groep Loosdrechts porselein bestaat uit zgn. slangenvazen. Deze vazen, waarvan Sypesteyn er twee bezit, vallen op door hun monumentale vorm en formaat.


André van der Goes ging in op de vraag of het hier om unica gaat, die eenmalig op bestelling zijn gemaakt. Van der Goes was directeur van Kasteel-Museum Sypesteyn van 1974-1988. In het tweede deel van zijn bijdrage toonde Van der Goes aan hoe porselein in Holland pronkstukken van suiker als tafeldecoratie ging vervangen.

Voor de liefhebbers een middagje genieten van kleurrijke serviezen op een groot scherm, gelardeerd met interessante achtergrondverhalen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten