Hartelijk welkom!



Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

zondag 15 mei 2011

Gespot op Sypesteyn

















Deze prachtige vogels zijn gefotografeerd door Joes Kloosterman (op foto klikken voor uitvergroting!) in onze historische tuin. Hij schreef er het volgende stukje bij:








De Buizerd. Latijnse naam: Buteo buteo.
Algemene beschrijving: middelgrote roofvogel met brede vleugels. Spanwijdte 111-136 cm, lengte 46-53 cm.Het verenkleed kan nogal verschillen; van bijna witte, bonte "normale" tot heel donkere vogels. De onderzijde varieert veel meer dan de bovenzijde.
De buizerd jaagt vanaf een standplek, meestal een paal, tak en dergelijke. Als de prooi is waargenomen vliegt hij er in glijvlucht heen en slaat toe. In een open landschap zoekt de buizerd laag vliegend, soms ook biddend naar zijn prooi. Vaak zie je hem ook lopend over de grond.Het voedsel bestaat in goede muizenjaren uit kleine knaagdieren. In mindere jaren eten ze kleine zoogdieren, reptielen, amfibieën,grote insecten en ongewervelden (regenwormen). Het is een snelle jager. Prooivogels zijn vaak net uitgevlogen jongen, zoals spreeuwen, mezen, verschillende lijstersoorten, kraaien, spechten en kuikens van fazanten, patrijzen en pluimvee. Soms ook kikkers, padden en slangen. Alleen bij gebrek aan prooidieren, b.v. in de winter, eet hij ook aas of aangereden dieren. Hij kan makkelijk een prooi van 500 gram aan.
Op de foto ziet u waarschijnlijk een jong exemplaar, 1e-2e jaar. De iris is heel licht en de gele washuid op zijn snavel is ook erg licht. Bij oudere dieren is die intens geel. Oudere vogels hebben dwarsstrepen op hun borst en de jongere lengtestrepen. Eind april, begin mei leggen ze 2-3 eieren. Die worden 36 dagen door beide ouders bebroed. De jongen worden door beide verzorgd en vliegen na 45 tot 50 dagen uit.

De Spreeuw: Sturnus vulgaris, gefotografeerd op de moerascipres tegenover het terras van het kasteel.
Algemene beschrijving: zwart met blauwe, groene en paarse weerschijn. In de winter fraai gevlekt met wit of lichtgele vlekjes. De vrouwtjes zijn dan mooier gevlekt dan de mannetjes. Broedt meestal met meerdere soortgenoten onder een dak, boom- of andere holtes. Bouwt een slordig nest van grassprieten en bekleedt dat met mos en veertjes. Legtijd:april-mei. 5-7 eieren, 2 legsels per jaar. Broedtijd 21 dagen. Beide ouders broeden en voeren de jongen. Het voedsel bestaat uit emelten, de larven van de langpootmug (plaag in de gazons), regenwormen, spinnen, slakken, zaden en vruchten. Hij is een groot imitator. Hij kan zeer veel geluiden nadoen van andere vogels, maar ook straatgeluiden en geluiden van de mens.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten