Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

dinsdag 29 mei 2012

Dendrologen in de tuin van Sypesteyn

Tekst: Joes Kloosterman
Foto's: Henny van der Wilt


Op 28 april j.l. bezochten 46 leden van de Nederlandse Dendrologische Vereniging de tuin van Sypesteyn.
Na eerst te zijn opgewarmd door de koffie hield Henny van der Wilt een korte inleiding over de tuin en het kasteel.
De groep werd opgesplitst en dan ga je op stap met een aantal mesen die een onvoorstelbare kennis hebben van bomen.Wat vertel je dan over de bomen die bij ons in de tuin staan, want welke boom het is zien ze vaak al van verre.
Dus heb ik hen vertelt waarvoor een boom gebruikt wordt of werd b.v. de Geelhoutboom (Cladrastris Lutea), die ten tijde van de VOC gebruikt werd om stoffen te verven. Hiervoor werd het hout geraspt in het Rasphuis (soort tuchthuis voor lastige jongemannen en later ook landlopers en gevangenen). De poort hiervan staat nog aan de Heiligeweg in Amsterdam. Voor vrouwen heette het het Spinhuis.


Leuk voor ons is dat zij 2 nieuwe bomen in de tuin ontdekten waar wij geen weet van hadden.
1. Beuken met een schors die lijkt op een Eik.
2. Pluimiepen: een soort die weinig voorkomt, omdat hij erg gevoelig is voor de Iepenziekte.
Ook het formaat van enkele bomen wekte nogal verbazing, zoals de Geelhoutboom, die Zelkova Serrata en de Katsoeraboom, die de grootste is van Nederland.

Verder was men onder de indruk van de Parottia persica poort (bij de Buxustuin), waarvan de takken aan elkaar vastgroeien.
Men had niet verwacht zoveel verschillende bomen bij ons te zien. Het was een bijzondere rondleiding voor Henny en mij.
Namen van de bomen op de foto's:
1. bijzondere bomen boomgaardgedeelte
2. Moerascipres
3. kruin Honingboom
4. Honingboom

Geen opmerkingen:

Een reactie posten