Hartelijk welkom!



Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

vrijdag 19 juni 2015

Treurhoningboom in Register Monumentale Bomen

Foto's: Henny van der Wilt, Martin Tijdgat

In onze prachtige historische tuin kunt u een collectie oude bomen aantreffen die "tot de meest buitengewone collecties van Nederland gerekend mag worden" (Martin Tijdgat, vrijwilliger bij het Landelijk Register Monumentale Bomen van de Bomenstichting). Jonkheer Henri van Sypesteyn verzamelde exotische bomen zoals de vaantjesboom, de Turkse hazelaar, de kurkboom, de mammoetboom, de moerascypres (Taxodium distidum), de bitternoot, de geelhoutboom (Cladastris), de chinese toon (toona silenis) en de Zelkova Serrata (japanse schijniep). Uniek zijn ook de katsoeraboom (Cercidiphyllum japonium) en de Japanse treurhoningboom (Sophara japonica "Pendula").


katsoeraboom en chinese toon


Martin Tijdgat heeft op Sypesteyn 10 bomen gemeten en gefotografeerd. Bij het nakijken in bleek de Zelkova serrata de dikste en hoogste in Nederland te zijn!

Zelkova serrata

De magnolia acuminata hoort bij de drie dikste van Nederland en is volgens de meting van Martin de hoogste van Nederland. De Cladastris (geelhoutboom) is de op een na dikste en hoogste van de in Europa gemeten bomen.


geelhoutboom

Ook de hulst bij de treurhoningboom blijkt van buitengewone afmetingen.

Volgens Martin Tijdgat is de treurhoningboom dentrologisch zeer waardevol, zeldzaam in het hele land en zeker in Noord-Holland. Daarom heeft hij deze boom aangemeld bij het Landelijk Register Monumentale Bomen van de Bomenstichting. De commissie heeft de aanmelding positief beoordeeld en dat advies is overgenomen door het bestuur van de Bomenstichting!



Wij heten u van harte welkom om naast onze porselein-, wapen-, schilderijen-, zilver, glas-, meubel- en andere collecties ook deze prachtige bomencollectie te komen bewonderen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten