Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

dinsdag 17 mei 2016

Dag van Kasteel geslaagd!

Tekst : Huib Tijssens
Foto's : Graham Pascoe

Onderstaand bericht kregen de vrijwilligers van Sypesteyn van directeur Huib Tijssens. Met beeldmateriaal van Graham Pascoe kunt u zich helemaal voorstellen wat voor fantastisch succesvolle dag dit is geweest!

Beste vrijwilligers van Sypesteyn

Wat een geweldige Dag van het Kasteel gisteren! Slechte weersvoorspellingen ontmoedigden kennelijk maar weinigen om naar Syp te komen. Aan het eind van de dag die maar door een paar regendruppeltjes werd "verstoord" noteerden we dankzij de accurate registratie van Nico, daarbij geassisteerd door Nel 511 bezoekers. Een absolute topdag! Petje af voor het ontvangstcomité bestaande uit Tanja, Marjo, Nel en Nico, dat zo nu en dan werd overspoeld door drommen mensen. De winkel was sommige momenten te klein om iedereen op te kunnen vangen.


opbouw in de Hoge Zaal

De basis van dit succes lag bij het team dat uitdaging zag in het thema "Proef het verleden" van Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats voor 2016. Graag hierbij nogmaals mijn hartelijke dank aan Susan, Ruud, Tanja en Cees, later aangevuld met Ariane, Carma en Josee. Veel overleg. Wat zijn de meest interessante plekken in het kasteel om dit cultuurhistorische, culinaire thema gestalte te geven en met welke hulpmiddelen? De keuze voor Lage Zaal, Gotische Kamer, Groene Kamer en Hoge Zaal was helemaal goed. Met speciale dank aan "inspiciënten" Ariane, Susan en Josee. Dankzij hen kwamen er prachtige (echte en nagemaakte) producten en voorwerpen die eetgewoonten in de 16e, 17e, 18e en 20ste eeuw verbeeldden op de met zorg gedekte tafels.

Hoge Zaal

Gotische Kamer

Gotische Kamer

Dank ook aan Sanny de Zoete, die Syp uiterst zeldzame damasten tafelkleden en servetten in bruikleen gaf en voorts aan het Haags Gemeentemuseum dat fraaie 3D geprinte suikerwerken in de Hoge Zaal ter beschikking stelde.

Ook kreeg ik een warm gevoel bij het inspirerende elan van ons, door Cees gecoördineerde team van suppoosten voor deze dag: Josee en Hennie Kars in de Lage Zaal, Eleanor en Corrie in de Gotische Kamer, Anne en Marianne in de Wapenkamer, Anita en Karin in de Groene Kamer, Lèneke en Ilona in de Porseleinkamer, Elly G. en Cees in de Hoge Zaal, Ingrid en Huib in de Torenkamer, Elly S. en Astrid in de Witte Kamer en Tentoonstellingskamer en Han Kars in de Hoekkamer. Overal waar ik belangstellend langs liep, zag ik dat vol overgave kennis met de aandachtige bezoekers werd gedeeld. Prachtig! Helemaal waar wij voor staan.


Lage Zaal

Groene Kamer

Portierswoning

Spoon op Sypesteyn bereidde mooie gerechten in kasteelsfeer. Een varken draaide aan het spit. Heerlijk. Een grote stoofpot van niet vergeten groenten en daarnaast vele andere heerlijkheden. Allemaal blije gezichten op het terras en in de gewelfkelder.

En dan het buitengebeuren? Ja, 88 enthousiaste kids, helemaal in de ban van alle spelletjes en activiteiten in de tuin. Dit dankzij de uitstekende samenwerking tussen Angelique, vorig jaar nog op Syp getrouwd, en Susan. De eerste stelde een gigantisch pakket aan Oud-Hollandse spelletjes ter beschikking. Susan, Eddy en hun nimmer onstuitbare dochter Lucy vulden dit aan met creatieve mini workshops in de vorm van o.a. tegelschilderen, wafel- en poffertjesbakken. Rijvorming aldaar. Alle materialen opgebruikt. Toppie!
Onvergetelijk dat dit team tevens zorgde dat er een vijftal behulpzame, jeugdige en desniettemin fraai besnorde reïncarnaties van Jonkheer Henri hand- en spandiensten verrichtte wat het gebeuren extra cachet gaf en waardoor bovendien de inwendige mens van onze dienstdoende vrijwilligers werd versterkt met heerlijke tosti's. Dank aan Lucy, Bente, Pippa, Eva en Damian. Het doet mij deugd dat er nog steeds jeugd te vinden is die zich belangeloos wil inzetten voor het behoud van zo iets bijzonders als Sypesteyn. Ladies en gentleman, chapeau! Ook dank aan Richard, die deze dag zijn houtopslag plek ter beschikking had gesteld.
Last but not least nog een speciaal woord van dank aan Saskia, Carma en Graham. Zonder hun bijdrage aan de publiciteit in woord, daad, beeld en geschrift, zou deze dag nooit zo'n succes zijn geworden. En Wim, dank voor de naadloze voorbereidende aansluiting op onze webstek.

Wetend dat er volgend jaar weer een Dag van het Kasteel zal zijn, waar ongetwijfeld weer vele gezamenlijke Spoon- en Sypschouders onder worden gezet, zie ik zo'n happening opnieuw met enthousiasme tegemoet.


met vriendelijke groet,

Mr. H.J.H. (Huib) Tijssens

directeurGeen opmerkingen:

Een reactie posten