Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

zondag 1 mei 2016

De Hel van Bosch en Dante op Sypesteyn

Tekst : Huib Tijssens
Foto's: Rik van Wegen, Ariane Witkamp, Graham Pascoe

Om 16.30 uur vond de opening plaats van onze expositie "De Hel van Bosch en Dante". Het wisselvallige weer liet toe om het programma buiten te starten. Toch werd besloten te verkassen naar de Lage Zaal, omdat onverwacht een buslading bezoekers op het terras was neergestreken. Zo'n dertig genodigden woonden het gebeuren bij: eregast mevrouw Elisabeth Feenstra-Hacke van Mijnden, haar dochter Monique, enige (oud)bestuursleden en leden van de Historische Kring Loosdrecht en een aantal vrijwilligers van Sypesteyn.

Mevrouw Feenstra-Hacke van Mijnden en dochter Monique


Directeur Huib Tijssens heette de aanwezigen welkom en sprak een woord van dank aan allen die bij de totstandkoming van de minitentoonstelling waren betrokken. Erkentelijkheid ging uit naar de Historische Kring Loosdrecht, die met de bruikleen van de drie fraaie boekwerken met de vertaling door J.C. Hacke van Mijnden van Dante's zogenaamde Goddelijke Komedie deze tentoonstelling mogelijk maakte. Hij prees ook nog maar weer eens Jonkheer Henri. Dankzij diens verzameldrift beschikt het museum over een dusdanige verscheidenheid aan voorwerpen, dat er voor Sypesteyn altijd wel weer een goede aanleiding te vonden is om aan te sluiten bij landelijke initiatieven rond grote meesters, zoals nu het 500ste sterfjaar van Jeroen Bosch.

Huib Tijssen en Rik van Wegen

Vervolgens gaf conservator Rik van Wegen een gedetailleerde uitleg over de inrichting van de tentoonstelling waarbij vooral ook lang is stilgestaan bij de bepaling van de locatie. Door de (beperkte) keuze van vitrines kwam de combinatie van onze (school van) Bosch panelen en de zeldzame bibliofiele uitgave stukken beter tot zijn recht in de tentoonstellingskamer dan in de Gotische kamer.

Bas de Ligt

Tot ons genoegen had Bas de Ligt onze uitnodiging geaccepteerd om als gastspreker op te treden. Hij gaf een boeiend exposé over de geschiedenis van de Loosdrechtse ambachtsheer Jan Conrad Hacke van Mijnden en wat hem bewogen heeft tot het maken van de vertaling in dichtvorm van dit gigantische werk van Dante.Tot slot begaf het gezelschap zich naar de tentoonstellingskamer, waar mevrouw Feenstra, kleindochter van J.C. met het doorknippen van een feestelijk lint de tentoonstelling officieel opende. Zij vertelde dat zij met haar moeder een aantal keren bij de Jonkheer op de thee was geweest. Omdat Henri niet bijster dol was op (de drukte van) kinderen en ook zijn huishoudster, juffrouw Haringa, het niet zo op had met kleine kinderen, moest Liesje steevast stil met haar pop spelen onder het kleed van de theetafel.Na afloop werd onder het genot van een door Spoon prima verzorgd hapje en drankje nog gezellig wat nagepraat.Geen opmerkingen:

Een reactie posten