Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

donderdag 27 oktober 2016

Paddenstoelen/herfstwandeling 24 oktober 2016

Tekst : Joes Kloosterman
Foto's : Ben Van Beek en Tineke KloostermanEen groep van ongeveer 20 gezellige mensen zijn meegeweest op deze wandeling. Door de lange droogte zijn er weinig paddenstoelen boven de grond gekomen. Inmiddels is het ook een stuk kouder wat ook niet groeibevorderend werkt.
Een warme bodem en vocht is een vereiste voor een flinke paddenstoelen groei. Gelukkig stonden er vlak bij de Dassenburg een fraaie groep Vliegenzwammen van klein tot groot en verder ook nog wat Eekhoorntjesbrood en de fraaie Biefstukzwam van Henny. Ik denk dat hij al gauw 2 kilo zwaar is. Paddenstoelen worden ook wel de bloemen van het bos genoemd.


De Biefstukzwam. De bovenkant is vochtig tot kleverig ruw, vooral aan de rand, kleur roze tot oranjerood, uiteindelijk purperachtig bruin. Onderkant witachtig roze door kneuzen roodachtig bruin.Vlees dik en waterig, scheidt een roodachtig vocht af net als bij rauw vlees. Smaakt zurig, geur aangenaam. Komen voor op eiken en kastanjes, meestal onder aan de stam, redelijk algemeen, nazomer tot late herfst. Veroorzaakt een bruine tot bijna zwarte rot in het hout en is erg geliefd bij meubelmakers en antiek restaurateurs.


De Vliegenzwam is misschien wel de meest beschreven en bestudeerde wilde paddenstoel. De aanvankelijk bijna bolvormige hoed is al gauw uitgespreid. Is 5 tot 20 cm. breed en heeft een gegroefde rand. Hij is glanzend oranje- of scharlakenrood en bespikkeld met witte of gelige restanten van velum (vruchtbeginsel onder de grond). Als het flink regent verdwijnen deze stippen en wordt de hoed glad en kleverig. De rechte steel wordt tot 25 cm. hoog en draagt een gladde ring. Hij is wit en vlokkig en aan de voet verdikt tot een bol. Het vlees is wit en smaakt enigszins naar noten en heeft geen bijzondere geur. De Vliegenzwam groeit van eind juni tot oktober in gemengde bossen. Deze amaniet behoort tot de giftige soorten; hij bevat stoffen als iboteenzuur en muscimol, waardoor hij psychische stoornissen kan veroorzaken.


Het was een bijzonder leerzame en gezellige wandeling en zeker voor herhaling vatbaar! Dus op naar de volgende herfstwandeling in 2017!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten