Hartelijk welkom!



Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

woensdag 18 september 2013

Leskist OP BEZOEK BIJ JONKHEER HENRI VAN SYPESTEYN

tekst en foto's: Hannie Humme


Augustus 2012

Het eerste gesprek met Alice Geijsel en Marjolein Trouw van Stichting Erfgoededucatie Gooi-, Vecht- en Eemstreek. Zij wilden al jaren een leskist maken voor en met Sypesteyn, maar het kwam er maar niet van. Ik zag het wel zitten om daar aan mee te werken. Plannen werden gemaakt, rondjes door het kasteel gelopen, de eerste ideeën uitgewerkt en weer bijgesteld.
Marjolein Trouw van Stichting Erfgoededucatie zou het project gaan maken, maar door het vertrek van projectleider Alice Geijsel schoof zij op en kwam ik zelf in beeld om het project Sypesteyn te ontwikkelen. Een kolfje naar mijn hand. Met jarenlange ervaring als educatief ontwikkelaar en als voormalig docent vond ik dit een prachtige uitdaging. Bovendien kon ik in het verlengde gelijk een aantal andere projecten voor Sypesteyn meenemen. Een nieuwe tuinspeurtocht en meer aandacht voor kinderen tijdens de rondleidingen stond al langer op de wensenlijst van de conservator en de rondleiders.


Augustus 2013

Het project is klaar! Vier lessen voor zo'n twaalf klokuren zijn ontwikkeld: Op bezoek bij Jonkheer Henri van Sypesteyn heet het project en dat gaan leerlingen van groep 6 van de basisschool lettelijk en figuurlijk doen. De 18e eeuw, het kasteel en de tuin als museum en Jonkheer Henri zelf staan centraal. De lessen omvatten verschillende schoolvakken: geschiedenis, kunstzinnige en beeldende vorming (tekenen, boetseren en muziek), bronnenonderzoek doen, Nederlands (presenteren, spreken, schrijven), bewegingsonderwijs (dans), biologie en zelfs rekenen.
Een docentenhandleiding, een werkboek voor de leerlingen, twee powerpoint presentaties, kijkplaten en vijf kisten met materialen vormen samen het project. Vier kisten gingen er naar de pilotschool, de Mr. J. Terpstra op de Nieuw Loosdrechtsedijk, één bleef op Sypesteyn om te gebruiken tijdens de ochtend op en rond het kasteel. In de vier kisten op school een grote variatie aan spullen: ganzenbordspullen, porseleinverf, kwasten, stapels witte handschoenen, een patriottenglas, voorbeelden van verzamelingen, zoals onderdelen van oude kinderserviesjes, boekenleggers, AH-mini's, oude Gruyter snoepjes van de week, een oud plakboek met koekplaatjes, boeken over Sypesteyn en Jonkheer Henri, cd's met de melodie van het Amsterdams horloge in de Hoge Zaal en nog veel meer.


De kist die op Sypesteyn staat is eveneens gevuld met kinderserviesgoed, maar ook met scherven Loosdrechts porselein, een pruik, talkpoeder, een potje kaolien, duimstokken en afbeeldingen van decoraties op het Loosdrechts porselein. Op 27 september komen 32 leerlingen van de Terpstraschool een ochtend naar Sypesteyn. We zijn er helemaal klaar voor!
Lex, mijn echtgenoot heeft een professionele geluidsopname van de melodie van het Amsterdamse Horloge in de Hoge Zaal gemaakt. Daarvoor ging hij letterlijk op zijn knieën over het tapijt tussen de apparatuur en de microfoon door. Op de melodie gaan de leerlingen na hun bezoek aan Sypesteyn een menuet instuderen. Leuk is vooral dat de opname begint met het tikken van de klok, dan hoor je de schakel naar de rol en begint de harp te spelen.




Begin oktober gaan we de leskisten evalueren met de Terpstraschool. Dan ga ik alles bijstellen en komt er een mooi boek van al het papierwerk. Op 20 november 2013 neemt Wethouder Joost Boermans van Cultuur de eerste leskist officieel in ontvangst op Sypesteyn. Alle scholen in het Gooi zijn dan uitgenodigd om de leskist over Sypesteyn te komen bekijken. Zo brengen we Sypesteyn eens goed onder de aandacht van het basisonderwijs.


Inmiddels is de tuinspeurtocht klaar en kunnen kinderen vanaf 8 jaar deze gratis ophalen in de winkel als zij de tuin van Sypesteyn bezoeken. Om de rondleiding voor kinderen nog leuker te maken krijgen alle rondleiders van Sypesteyn binnenkort een document via de email met tips en suggesties. Er blijken in de collectie heel veel voorwerpen en schilderijen te zijn die speciaal voor kinderen interessant zijn. Kinderen van alle leeftijden zijn dus van harte welkom op Kasteel-Museum Sypesteyn.

Hannie Humme
Educatief medewerkster Kasteel-Museum Sypesteyn


Geen opmerkingen:

Een reactie posten