Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

dinsdag 20 mei 2014

Van idee tot tentoonstelling


Het maken van een tentoonstelling is een enorme klus. Het begint met een idee, het bestuur en directie moeten toestemming geven, sponsoren moeten worden gezocht, kunstenaars benaderd en alle mensen die mee moeten werken om zo'n tentoonstelling tot een fraai eindresultaat te brengen moeten gebeld, gemaild, geschreven, enz. worden. De PR moet geregeld worden,gidjes geschreven, mensen moeten uitgenodigd worden voor de opening, de rondleiders moeten speciale informatie krijgen over de verschillende kunstwerken. De winkeldames zijn op de hoogte gebracht van de inhoud en hebben hun winkelassortiment zelfs aangepast aan de tentoonstelling.Er moet ruimte gemaakt worden in het kasteel en de tuin voor alle kunstwerken en alles moet ingedeeld en opgehangen of geplaatst worden. Rik van Wegen, onze conservator heeft dit allemaal voor elkaar gekregen! Maar niet zonder de hulp en steun van onder anderen onze directeur Huib Tijssens, de vrijwilligers van Sypesteyn, gastconservator Judith van Meeuwen (Kunsthal Kade Amersfoort), het bestuur, de sponsoren, deskundigen van de Volgelbescherming, de Hogeschool voor Kunsten Utrecht en natuurlijk de kunstenaars zelf. Hieronder een impressie van de maanden voorafgaande aan de tentoonstelling "Luchtkastelen" op Sypesteyn. Met dank aan Nynke Besemer voor het ter beschikking stellen van tekst en foto's.


Jonkheer van Sypesteyn schreef in zijn boek Oud-Hollandsche Tuinkunst over "Duiventorens en Volières". Zijn motto: "Ware harmonie tussen kunst, natuur en historie" komt in de tentoonstelling Luchtkastelen goed tot uitdrukking.

31 oktober 2013: Studenten van de HKU presenteren hun voorstellen voor de tentoonstelling Luchtkastelen op Sypesteyn.14 januari 2014:Studenten van de HKU presenteren de vogelhuizen aan Lars Soerick van de vogelbescherming Nederland. Hij bekijkt of de vogelhuizen veilig zijn voor vogels en welke vogels er eventueel in zouden kunnen gaan nestelen.


16 januari 2014: Kristjan Kalde (HKU student) maakt Sowjet-appartementengebouw. Volgens hem is dat de ultieme vorm van het anonieme leven. Het huis bestaat uit 3 kamers met 3 nesten.20 januari 2014: Bente Wilms (HKU studente) experimenteerd met kauwgom om een vogelnest te maken.


27 januari 2014: De indeling voor de kunstwerken is gemaakt en de eerste kunstenaars gaan werk installeren. De eerste vogelhuisje zijn binnen o.a. van ontwerper Denis Nino Clasen.


28 januari 2014: Marek van de Watering bekijkt met conservator Rik van Wegen de binnenplaats waar straks zijn vogelhuis komt te staan.


29 januari 2014: Frank Halmans maakt bunkervogelhuizen.29 januari 2014: Tomas Schets, illustrator bij HRC, VPRO, AKV St. Joost maakt nieuwe animatie voor "Luchtkastelen".Helaas kan de animatie hier niet worden afgespeeld.


31 januari 2014: Chrystl Rijkeboer maakt objecten van mensenhaar. Haar huisjes zijn te zien en te voelen tijdens de tentoonstelling.3 februari 2014: Logo gemaakt door Liesbeth Thomas.


12 februari 2014: Rosalynn Hummel is een van de 19 studenten van de HKU die hun vogelhuizen gaan installeren. "Vogels zijn prachtige wezens met hun geweldige veren. Waarom zou hun huis er niet net zo mooi uit mogen zien?"


14 februari 2014: Wouter Klein Velderman zoekt een goede boom in de tuin "that could carry my new sculpture for a while".17 februari 2014: HKU-studenten installeren hun vogelhuizen.23 februari 2014: De vogelhuizen van Vincent Bos zijn ook te zien op Sypesteyn. Hij ontwierp de collectie Garden Elements om de natuur en de elementen weer terug te brengen naar de stedelijke mens. Dus om de vogels weer een plek te geven in de stad en vinex-wijk.25 februari 2014: Couzijn van leeuwen heeft zijn werk geïnstalleerd in de Groene Kamer.25 februari 2014: Het vogelhuis van Chryslt Rijkeboer wordt door Pim de Lange opgehangen in de Lage Zaal.


25 februari 2014: Uitnodigingen worden verstuurd en flyers worden gedrukt.25 februari 2014: Wouter Klein Velderman werkt in de tuin aan zijn nieuwe werk "Soft Landing"Nu zijn alleen nog maar latten te zien, maar straks is het een vogelvesting.


26 februari 2014: Ook het dakpakhuis van Klaas Kuiken krijgt een plekje.


7 februari 2014: "Soft Landing" van Wouter Yves Klein Velderman, een digitale impressie.7 maart 2014: Marek van de Watering heeft zijn werk geïnstalleerd. Primeur voor Sypesteyn: kunst op de binnenplaats.


25 maart 2014: Het gidsje voor de tentoonstelling "Luchtkastelen" wordt gedrukt.

27 maart 2014: Het vogelhuisje van Paul Faasen staat in de VPRO-gids.


27 maart 2014: Couzijn van Leeuwen maakte voor "Luchtkastelen" een terrarium met vogels en koppen van karton. In HUISJE, BOOMPJE, BEESTJE vertelt hij meer over het werken met karton. http://gemist/NPS_1238098

30 maart 2014: De opening van de tentoonstelling "Luchtkastelen".In het kasteel en de historische tuin zijn meer dan 50 nestkasten en vogelhuizen van hedendaagse kunstenaars en ontwerpers te zien. Nieuwsgierig geworden? Wij ontvangen u graag en vertellen u alles over de kunstwerken. Tevens kunt u genieten op ons terras of in de gewelfkelder van de uitstekende keuken en een heerlijk drankje van onze cateraar Ingeborg Merkx.
De tentoonstelling is nog te zien tot 31 augustus 2014. Wij hopen u snel te mogen begroeten!

HEEL GOED NIEUWS: VERSCHILLENDE NESTKASTEN ZIJN BEWOOND!!!!!!
2 opmerkingen:

  1. Wat een interessant artikel. Van begin tot eind boeiend. Fantastisch dat je dit allemaal weer aan de blog hebt toevertrouwd. Geweldig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel! De bedoeling was om inzicht te geven in wat er allemaal komt kijken bij het maken van een tentoonstelling. En duidelijk te maken hoeveel mensen hieraan meewerken.

    BeantwoordenVerwijderen