Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

woensdag 3 september 2014

Kant & Kitsch

tekst: Cees van den Heuvel/Antoinette
foto : Josee Bruna

Op 30 augustus j.l. kon men in Kasteel-Museum Sypesteyn eigen verzamelde stukken oud/antiek kant laten beoordelen door de deskundigen mevrouw Yvonne Krijgsman en mevrouw Tiny Bruins, beiden oud bestuurslid van de Landelijke Organisatie Kant Kunst (LOKK) en bestuurslid van de Stichting Cultureel Erfgoed LOKK.Ze hebben zich jarenlang verdiept in de geschiedenis van het kant en de technieken waarmee kant gemaakt wordt. Zij gaven de bezoekers advies over de herkomst, de techniek en de leeftijd van de door hen meegebrachte kant en konden vertellen of het kant enige waarde zou kunnen hebben. Hieronder een verslag van onze vrijwilliger Cees van den Heuvel.


Zaterdag j.l. was er een "Kant en Kitsch"- bijeenkomst georganiseerd op Sypesteyn. Dit naar aanleiding van de mooie "Kant op Stand"- tentoonstelling die we op dit moment in huis hebben.
Er was redelijk wat belangstelling, ook vanuit RTV-Noord Holland, en toen mijn vrouw en ik tegen elf uur de Lage Zaal binnenkwamen zaten er al mensen te wachten om hun meegebrachte kanten te laten beoordelen door de beide experts.
Eenmaal aan de beurt kregen we veel informatie over het kant in de Noordhollandse klederdrachtmutsen die we meegenomen hadden en waar we, eerlijk gezegd, niets van af wisten. Leuk om te horen en uiteindelijk te weten wat voor soort kant er gebruikt was en hoe dat kant door heel Nederland werd toegepast in de streekdrachten.
Een leuke, leerzame ochtend dankzij de twee deskundigen die met groot enthousiasme elk meegbracht stuk bekeken en beoordeelden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten