Hartelijk welkom!



Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

dinsdag 6 juli 2010

Opening tentoonstelling Tuinvisioenen







De hele week stralend weer. De hele dag droog. Dus: stoelen buiten, hapjes en drankjes klaargezet voor de gasten, parasols tegen de zon. En als de tentoonstelling geopend moet worden begint het te regenen! Dus alle gasten naar binnen. Peter Op de Beek, onze directeur, opent de tentoonstelling door te zegggen dat we erg goed zijn in improviseren. Verder lovende woorden voor Rik van Wegen, onze conservator, die de tentoonstelling heeft ingericht en het daarbij behorende boekje heeft geschreven (daarover de volgende keer meer), en voor de vrijwilligers die hem daarbij hebben geholpen. Dan introduceert hij Peter van Mensch. lector Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie, oudmedewerker van Sypesteyn en oudbewoner van het huisje naast het koetshuis. Peter van Mensch houdt een zeer humorvolle speech met bevleugelde woorden. Hij memoreert zijn tijd op Sypesteyn en hoezeer de mensen betrokken zijn bij het kasteel. Zoals hij zo prachtig zegt: een COMMUNITY OF PASSION. Dan is Rik aan het woord. Hij vertelt hoe de tentoonstelling tot stand is gekomen met minimale middelen en hoe de Jonkheer van Sypesteyn tot de uiteindelijke vormgeving van de tuin is gekomen, namelijk na een zeer uitgebreid onderzoek naar verschillende tuinsoorten. Daar heeft de Jonkheer zelfs een boek over geschreven. Dan de zoektocht in de archieven naar ontwerpen van tuinen, met tekeningen van de Jonkheer zelf en de prachtige ontwerpen die we in bruikleen gekregen hebben van mevrouw Copijn. Haar man was achterkleinzoon van de tuinontwerper H. Copijn, die als eerste een tuinontwerp maakte voor Sypesteyn. Als laatste bedankt Rik alle mensen die geholpen hebben met de uitvoering van het project. Chapeau, een prachtig overzicht van tuinarchitectuur.

2 opmerkingen:

  1. 'Community of passion' vind ik een mooi begrip! Dat geeft goed weer hoe veel musea en buitenhuizen (en andere zaken waar mensen veel om geven) gerund worden.

    Hopelijk valt de tentoonstelling in de smaak bij bezoekers. Er zijn in elk geval tuinliefhbbers genoeg in Nederland.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je reactie! Kom een keer kijken naar de tentoonstelling. Het is echt de moeite waard. Aan hand van prachtige oude prenten, tekeningen en schilderijen wordt de zoektocht van de jonkheer duidelijk gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen