Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

dinsdag 13 juli 2010

Tuinvisioenen van de JonkheerJonkheer van Sypesteyn schreef 100 jaar geleden het boek Oud Nederlandse Tuinkunst. Met dit rijk geïllustreerde boek (339 pagina's en 111 afbeeldingen) wilde hij de verloren geraakte kennis over oude Nederlandse tuinen terugbrengen en met name de Nederlandse tuinkunst rehabiliteren. Veel van de afgebeelde kunstwerken met tuinen bevinden zich nog altijd in ons kasteel, vaak verborgen in dozen of verspreid door het gebouw.
De tentoonstelling geeft d.m.v. schilderijen, prenten, tekeningen, documenten, andere objecten uit onze collectie, gecombineerd met speciale bruiklenen, een beeld van Van Sypesteyns zoektocht en van de ontwikkeling van de tuinkunst van de late Middeleeuwen tot de 19e eeuw. Bovenstaand prachtig schilderij van Sebastiaan Vrancx is een bijzonder bruikleen van Kunsthandel P. de Boer te Amsterdam.
De Jonkheer wilde niet alleen weten hoe tuinen eruit zagen, maar stelde zich ook voor hoe tuinen vroeger werden beleefd. Daarnaast ging hij in op de zinnebeeldige betekenis van oude tuinen. Het vroegste kunstwerk in de tentoonstelling is een houtsnede uit de 15e eeuw van Adam en Eva in de Hof van Eden. De Jonkheer had zelf een hekel aan landschapstuinen. Hij betreurde dat de oudere formele tuinkunst hieraan was opgeofferd. Hiervan was in zijn tijd niets meer over (de tuin van Het Loo werd pas in de jaren '70 van de vorige eeuw gereconstrueerd).
In een aparte ruimte worden de ontwerpen van de kasteeltuin van Sypesteyn gepresenteerd. In eerste instantie gaf de Jonkheer gerenommeerde tuinarchitecten opdracht de tuin te ontwerpen, maar hij nam uiteindelijk zelf het heft in handen en gaf het complex van tuinen, park en bos vorm.
N.a.v. de tentoonstelling is een fraai geïllustreerd boekje verschenen: Tuinvisioenen, Jonkheer van Sypesteyn op zoek naar de verloren tuinkunst, dat is geschreven door conservator Rik van Wegen. (winkeltje: € 8,95)De tentoonstelling Tuinvisioenen is van 3 juli tot 3 oktober 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten