Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

woensdag 2 februari 2011

Commissaris maakt kennis met gebiedsuitbreiding


Foto: Bastiaan Miché

Vrijdag 28 januari jl. bezocht Johan Remkes, Commissaris der Koningin in Noord-Holland de gemeente Wijdemeren. De conservator van Sypesteyn greep dit bezoek aan om de vertegenwoordiger bij te praten over het wel en wee van "zijn" kasteel.
Het wel? Wel, het wel dat zijn de tuinen, het gebouw en de collecties. De verzameling familieportretten beslaat de hele geschiedenis van de Nederlandse portretschilderkunst van de zestiende tot en met de negentiende eeuw. Het verhaal van de vaste presentaties illustreert meerdere hoofdstukken van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Van ontginningen, vrijheidstrijd, VOC, rampjaar en politieke moorden tot en met de achttiende-eeuwse Verlichtingsbeweging waaruit ook de porseleinfabricage is voortgekomen. De collecties zijn echter niet alleen illustratie bij de geschiedenis. Veel parels in de verzameling vertellen ook hun eigen verhaal.
Het wee? Tja, dat heeft nu juist veel te maken met Noord-Holland. Met de creatie van de gemeente Wijdemeren ging Loosdrecht over van de provincie Utrecht naar Noord-Holland. Daarmee raakte het museum zijn exploitatiesubsidie kwijt. Sindsdien is het roeien tegen de bierkaai om het erfgoed van de Jonkheer te behouden. Positieve betrokkenheid van de Commissaris der Koningin kan dus zeker geen kwaad.
(tekst: Rik van Wegen)

1 opmerking:

  1. Geschreven namens Irene Van den Broeke:
    Een prima actie en goed weergegeven. Rik is de beste PR auteur en ambassadeur die Sypesteyn denken kan.

    BeantwoordenVerwijderen