Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

dinsdag 25 januari 2011

Amsterdam Viola Quartet Nieuwjaarsconcert

Geschreven door Joan M. Broné

Op zondag 16 januari 2011 werd alweer het 4e zondagochtendkoffieconcert van dit seizoen gegeven. Voor mij persoonlijk betekenen deze concertjes op de zondagochtend een stukje "quality time". Ik vind het heerlijk om in de mooie Lage Zaal cq. trouwzaal van Kasteel-Museum Sypesteyn op zo'n intieme manier te kunnen genieten van de muziek, die beslist van een zeer hoge kwaliteit is. Of je nu wel of niet van klassieke muziek houdt, het heeft gewoon iets, met name de sfeer in en om het kasteel.
Het nieuwjaarsconcert werd door het Amsterdam Viola Quartet (AVQ), bestaande uit een viertal altviolisten (Esther Aptituley, Ernst Grapperhaus, Mieke Honingh, Giles Frances) ten uitvoer gebracht. Geopend werd met het scheppingsverhaal, waaraan wel een heel eigen, humoristische wending werd gegeven en dat eindigde met de schepping van de altviool. Hierna startte de vertelster (Esther Aptituley) het concert met een prachtige solo (Bach).
Naast verschillende uitvoeringen van bekende componisten werden er ook andere, meer eigentijdse stukken ten gehore gebracht. Zo werd er wel een heel apart stuk, speciaal geschreven voor altviolisten, opgevoerd, waarbij de violen bij enkele mensen in het publiek in bewaring werden gegeven. Het stuk was namelijk geschreven voor de stemmen van de muzikanten. Dit gaf veel hilariteit, maar was ook heel verrassend. Verder werd er een zelfgeschreven stuk gespeeld, waarbij de strijkstokken terzijde werden gelegd en alleen de vingers de snaren bespeelden. Ook dit was een heel bijzonder aangenaam in het gehoor liggend stuk. Dan was er nog een stuk, speciaal geschreven voor het AVQ, dat naar mijn smaak zeer modern was en iets minder prettig in het gehoor lag (mijn mening), maar waarschijnlijk voor violisten een aangename afwisseling was. Wel kwam de professionaliteit en de kunde van de violisten hier zeer goed naar voren. Mijn vriendin vond het in één woord: heftig!
Jammer dat de opkomst zo klein was. Dit zowel voor de musici als voor de kasteelkas. Heel verdrietig om te horen dat er dan ook nog eens een aantal mensen zijn geweest die wel kaartjes besteld hebben, maar ze niet komen afhalen en betalen. Ik hoop niet dat hierdoor in de toekomst van verdere koffieconcerten wordt afgezien.
Dat zou heel jammer zijn!

1 opmerking:

  1. Je hebt helemaal gelijk Joan. De koffieconcerten op Sypesteyn zijn "quality time" en moeten gewoon doorgaan!

    BeantwoordenVerwijderen