Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

maandag 19 september 2011

Vrijwilligersuitstapje 2011

Foto's slideshow: Ruud Jobse
De foto's van de slideshow vindt u in de rechterkolom van de blog. Alle foto's kunt u zien op Flickr Photostream daaronder (aanklikken).
Tekst: Nico Alles
Foto's bij tekst: Ben van Beek


Onvermoeid staan ze, onze vrijwilligers, elke dag weer klaar om het kasteel te laten draaien, de rondleid(st)ers, de winkeldames, de mensen voor de catering, de tuinvrouw en - mannen, de klusjesmannen, mensen op kantoor, de weekendbeheerders, de schoonmaak(st)ers..., zonder deze mensen kan ons kasteel-museum niet bestaan. Subsidies zijn vrijwel geheel weggevallen, inkomsten zijn gedaald, kosten gestegen, maar dankzij de onvermoeide inzet van al die vrijwilligers is ook dit seizoen weer een succes geworden.


EĆ©nmaal per jaar worden alle vrijwillig(st)ers op bescheiden wijze "in de bloemetjes gezet" en gaan we met z'n allen een daje uit. Uit de fooienpot wordt een eenvoudige lunch betaald en als de mogelijkheid aanwezig is wordt door onze conservator op de toegangsprijzen een korting bedongen of zelfs vrije toegang verkregen. Hierdoor zijn de kosten voor de deelnemers aan dit vrijwilligersuitje zo laag mogelijk gehouden.


Maar wat het voor de vrijwilligers aan dit vrijwilligersuitje ook gekost mag hebben: het samenzijn, de gezelligeheid, de saamhorigheid en het beter leren kennen was onbetaalbaar en uit de stemming bleek wel dat alle vrijwilligers die aan het uitje meededen een fijne dag hebben gehad.


Dit keer ging de reis naar Amsterdam. Nadat iedereen elkaar op 14 september 2011 bij de Schreierstoren had ontmoet ging de groep op pad naar een van de oudste musea van de stad Ons'Lieve Heer op Solder. Hier ervaart de bezoeker de Hollandse Gouden Eeuw op een bijzondere manier; een 17e eeuws woonhuis met een kerk op zolder.


350 Jaar geleden kocht Jan Hartman het pand aan de Oudezijds Voorburgwal samen met de twee naastgelegen panden aan de Heintje Hoekssteeg. De zolderverdiepingen van de drie huizen verbouwde hij tot een katholieke huiskerk geheel volgens de toen geldende regels; aan de buitenkant doet niets een kerk vermoeden.


In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het geen schuilkerk maar een huiskerk. Vanwege een grootscheepse restauratie is het historische huis grotendeels leeg, ontdaan van alle sier- en kunstwerken. Het altaar staat er niet meer en op de plaats van het orgel ziet men slechts een groot leeg gat.


Is het interieur van de kerk eeuwenlang geel en wit van kleur geweest, nu is de kerk met de vele galerijen geheel geschilderd in een paarse kleur, paarse dodekop. De meningen over deze kleur lopen zeer uiteen, maar velen die de kerk in het verleden al eens bezochten vinden het een minder geslaagde tot zelfs afschuwelijke kleur, net alsof de kerk smaller is geworden en de galerijen naar je toe komen. Historisch gezien kan de kleur paars wel correct zijn, maar niet voor niets is men destijds op geel en wit overgegaan; men trof bij het overschilderen zelfs drie lagen geel aan! Het vroegere geel met wit bekoorde bezoekers heel wat meer.


Hoewel er een nieuwe audiotour is heeft de conservator van de kerk ons persoonlijk rondgeleid. Het was een interessant en behoorlijk lang, voor sommigen wat langdradig, maar zeer deskundig verhaal en zeker voor de ouderen onder de groep bleek een uur lang staan in de nu wat ongezellige "grote kamer" een lichte beproeving. Maar als straks de restauratie voltooid en de kerk weer geheel is ingericht zal een bezoek aan de huiskerk zeker aan te raden zijn.


Na de lunch in de historische Waag op de Nieuwmarkt (dit karakteristieke, sprookjesachtige monument verrees in 1488 als een van de stadspoorten in de muur rond Amsterdam) zijn we naar het Koninklijk Paleis op de Dam gegaan. Het Paleis werd gebouwd tussen 1648 en 1665 als stadshuis, naar ontwerp van architect Jacob van Campen. Het bouwwerk geldt als Nederlands belangrijkste Historische en culturele monument van de Gouden Eeuw.


Het Paleis op de Dam is venster nummer 24 van de Canon van Amsterdam (De Canon van Amsterdam is een lijst van vijftig onderwerpen, "vensters" geheten, met daarin belangrijke gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis van Amsterdam).

De afgelopen circa 5 jaar heeft onder leiding van de Rijksgebouwendienst een renovatie, modernisering en deelrestauratie van het interieur van het paleis plaatsgevonden. Naast asbestsanering zijn ook verouderde intallaties vervangen. Voor de ontvangsten, staatsbezoeken en tentoonstellingen die plaatsvinden in het paleis waren eveneens aanpassingen nodig op het gebied van accommodatie voor gasten, bezoekers en personeel. Ook is de keukenvoorziening gemoderniseerd. Daarnaast is een aantal kunstwerken, waaronder de schilderingen in de plafonds en schouwen en een groot deel van de collectie empiremeubilair, gerestaureerd.


Als men in Nederland restaureert doet men het meestal heel goed, zo ook de restauratie van dit paleis. De vele voor het publiek toegankelijke kamers, zalen en vertrekken zijn prachtig ingericht, de ene kamer of vertrek nog mooier dan de ander. Een elektronische audiotour geeft uitmuntende uitleg over alles wat de bezoeker te zien krijgt. Al met al is een bezoek aan dit paleis de moeite waard en aan ieder aan te raden.


Na dit bezoek werden wij door onze conservator Rik van Wegen uitgenodigd voor een drankje en een hapje aan de Geldersekade. Leuk om een ellenlange trap te beklimmen in een oud Amsterdams pand en daarna op hoog niveau met elkaar te babbelen over de ervaringen van de dag.


Sommige van de vrijwilligers namen afscheid en gingen huiswaarts, maar de meensten gingen een hapje eten bij restaurant Hemelse Modder (genoemd naar een Oud-Hollands toetje met veel chocola) aan de Oude Waag.


Na het zeer geslaagde gezellige diner namen we afscheid van elkaar.


Het was een fijne dag en dit evenement geeft de vrijwilligers frisse moed om straks weer samen aan een nieuw seizoen te beginnnen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten