Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

woensdag 19 januari 2011

Bijscholing voor rondleiders SypesteynGeschreven door Ada Dam


In de periode van 1 december tot 1 april worden er alleen op afspraak rondleidingen in het kasteel gegeven. Voor de rondleiders een soort winterslaap. Er wordt natuurlijk wel hard gewerkt aan het onderhoud van het kasteel en de tuin en de koffieconcerten op zondagochtend gaan in de winter gewoon door (zie www.Sypesteyn.nl voor programma). En op woensdagmiddag zijn er vaak kinderpartijtjes.
Er wordt elk jaar in deze periode een bijscholingscursus aangeboden voor alle (aspirant)gidsen en andere vrijwilligers. De conservator Rik van Wegen leidt de cursus, die een keer in de veertien dagen wordt gehouden op de woensdagochtenden van tien tot twaalf uur. We bereiden ons voor door middel van de "Handleiding voor rondleiders", waar alle belangrijke informatie over het kasteel, zijn ontstaansgeschiedenis, de vertrekken en alle te bezichtigen schilderijen, meubelstukken, wapens, glas, zilver, klokken en natuurlijk het Loosdrechts porselein in beschreven staat. Telkens wordt er een bepaald gedeelte uitgelicht en besproken. In een ontspannen sfeer, onder het genot van een kopje koffie, deelt Rik zijn kennis met ons. Met zijn gemakkelijke verteltrant, maar ook vooral omdat door zijn enthousiasme, weet hij ons te boeien. De achtergrondverhalen, de ontstaansgeschiedenis van de schilderkunst gedurende bijvoorbeeld de Gouden Eeuw en de tijd erna, geven een andere kijk op deze periode.
Zelf dacht ik altijd alleen maar aan het rijtje: VOC-scheepvaart-specerijen. Natuurlijk roept het ook de nodige vragen op, waarbij de antwoorden driftig worden opgeschreven. De ervaren gidsen vullen soms aan of wijzen op informatie van bepaalde historische boeken. Ook meegemaakte voorvallen, leuke of niet, worden besproken. De notulen worden gebruikt om de handleiding actueel te houden. Bijzonder leerzaam, die ochtenden. Na het theoretische gedeelte gaan we de vertrekken en voorwerpen nog eens bekijken. Zonder dat je bij de opticien bent geweest kijk je met andere ogen rond.

1 opmerking:

  1. Dank je Ada voor het leuke stukje. Zo weten de mensen, dat de rondleiders echt goed op de hoogte zijn van de achtergronden en geschiedenis van de collectie en het kasteel!

    BeantwoordenVerwijderen