Hartelijk welkom!Deze blog informeert u over de dingen die achter de schermen van ons kasteel gebeuren en bespreekt items uit onze uitgebreide collectie. Voor informatie over openingstijden en evenementen, tentoonstellingen, huwelijken en kinderpartijtjes verwijs ik u naar onze site:

www.sypesteyn.nl

Restaurant op Sypesteyn
De catering van het kasteel is in handen van het echtpaar Annette en Hans Hoogerwerf. Dit gastvrije duo zorgt voor een prettige plek waar gasten graag een hapje of drankje zullen nuttigen. Het terras is geopend tijdens de openingstijden van het museum. Hans en Annette verzorgen tevens de intakes voor bruiloften, feesten en bedrijfsactiviteiten. Ze staan u graag te woord om al uw wensen in vervulling te laten gaan.


Ik wil u uitnodigen uw reactie te plaatsen onder de artikelen.

Bedankt en veel leesplezier.

dinsdag 5 oktober 2010

Plastic SoepOnze conservator Rik van Wegen schreef dit verslag n.a.v. de lezing van Jesse Goossens op Sypesteyn op 2 oktober j.l.

Het hergebruik van oude bouwmaterialen door de Jonkheer van Sypesteyn was de aanleiding om de kunstenaars van het beeldhouwerscollectief ABK te vragen aan de slag te gaan met het thema Re-Cycle. Harriët Verleun, één van de deelnemers aan de expositie, liet zich inspireren door het boek "Plastic Soep" van Jesse Goossens. Op zaterdag 2 oktober j.l. was Goossens zelf op Sypesteyn om te vertellen over de vervuiling van de wereld door giftige resten plastic.
Het feitenmateriaal is onthutsend. Grote hoeveelheden plastic afval verzamelen zich op bepaalde plaatsen in de oceanen. Slechts vier procent daarvan bevindt zich aan de oppervlakte. Door zeestromen concentreert het afval zich, maar toch ook weer niet. De magen van vogels en vissen, ook aan onze eigen Noordzeekust, blijken vol te zitten met stukjes plastic. De kleine stukjes plastic blijken bovendien allerlei giftige stoffen aan zich te binden, die dier en uiteindelijk de mens binnenkrijgen. Goossens legt uit dat de vervuiling hormonale stoffen nabootst, waadoor er relatief steeds meer vrouwelijke ijsberen worden geboren.
Het lijkt een wonder dat deze vrouw zelf zo monter blijft. De Plastic Soup Foundation boekt successen in de strijd voor betere regelgeving en bewustwording. Zo groot is haar vertrouwen in de toekomst, dat de schrijfster zelf twee prachtige kinderen op de werled heeft gezet, meisjes .............

Geen opmerkingen:

Een reactie posten